Denotasjon og konnotasjon

tarantulaTarantella – skrekk eller spiselig snacks?

Et objekt/ord innehar ofte ulik mening for ulike mennesker. I semiotikken er det to begreper som fanger opp 1) objektet/ordet i seg selv og 2) dets ulike tolkninger. Henholdsvis 1) denotasjon, og 2) konnotasjon.

1) Denotasjon (definisjon)

Objektet/ordets eksakte betydning – dets definisjon slik det fremgår i et leksikon eller en ordbok. Definisjonen på en tarantell er «hårete, store (kan variere i størrelse), hovedsakelig tropiske edderkopper som tilhører edderkoppfamilien Theraphosidae» (wikipedia).

2) Konnotasjon (assosiasjon)

Meninger, betydninger og assosiasjoner som ordet/objektet vekker hos hver enkelt. Et ords konnotasjoner er de meninger, følelser og inntrykk ordet kan gi, utover den eksakte betydningen. Det kan være felles for flere, eller bare din egen oppfatning. Ordet tarantell kan for noen stå for ”en ekkel drapsmaskin”, mens det for andre kan bety en ”hyggelig matbit” (som det er for indianerne i Amazonas). Det er altså leseren av ordet ”tarantell” som med sin kulturelle bakgrunn, holdninger, og personlige erfaring henter opp sin mening med ordet.

Den generelle konsekvens

For å gjøre deg forstått må du forsøke å finne den meningen som holdes av flest. Hvis du ikke gjør det kan du feile i kommunikasjonen. Om du går mot fellesmeningen kan det vekke oppmerksomhet, men det krever at du bruker oppmerksomheten til å forklare.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s